top of page

Studentenverenigingen voorzichtig weer open: ‘Het bier smaakt hier echt lekkerder’

Na een sluiting die bijna drie maanden aanhield, mogen studentenverenigingen in Utrecht nu weer voorzichtig de deuren openen. Voor hun borrels moeten ze dezelfde regels hanteren als de horeca, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.Normaal is het uit den boze in de sociëteit: je hand over de bar steken gaat tegen de tradities in en doe je simpelweg niet. Nu is dat anders, vertelt Maud ten Pas: “Bij uitzondering moeten leden nu wel met hun hand over de bar, om zelf hun pas op de paslezer te leggen, zodat de tappers deze niet aanraken.” Ze is secretaris bij gezelligheidsvereniging Unitas S.R, gevestigd aan het Lucasbolwerk. Maandag 8 juni heropende de sociëteit, tot grote vreugde van leden en bestuur.Zelf je pas op de paslezer leggen is één van de consequenties van de strenge regels die verenigingen moeten aanhouden om weer open te mogen. De verenigingen houden een soortgelijk beleid aan als veel horeca-instellingen: leden moeten reserveren om langs te mogen komen, iedereen moet anderhalve meter afstand houden en op voorhand wordt gecheckt of je geen klachten hebt die wijzen op het coronavirus. Ten Pas: “Leden moeten na het opwaarderen van hun bierpas ook de automaat in de hal desinfecteren. En spelletjes mogen wel gespeeld worden, maar alleen als iedereen zijn eigen kaarten of dobbelstenen bij zich heeft. En er wordt helaas niet gezongen.”

SSR-NU verloor geen moment en organiseerde op 2 juni hun eerste borrel ‘post-corona’. “We hebben onze sociëteit zo efficiënt mogelijk opgedeeld en hebben hier echt met meetlintjes gestaan om anderhalve meter afstand te kunnen garanderen. Op de vloer zijn nu markeringen aangebracht met tape. Er zijn looproutes en iedereen heeft een vaste zitplek. Bij de deur hebben we ook desinfecterende alcohol staan en er mag maar één persoon tegelijk naar de wc”, vertelt De Gier.


Hij vindt het bijzonder dat al die regeltjes de sfeer tijdens de borrel niet drukken. Lid Alma Liezenga beaamt: “Ondanks dat het even wennen was om op afstand te zitten, voelde het direct weer als vanouds.” Een ander lid springt bij: “Ik heb de barsfeer echt gemist. Er zijn wel digitale borrels geweest, maar het bier smaakt toch echt lekkerder op de sociëteit.”


Op dit moment mogen koppeltjes en huisgenoten nog niet bij elkaar zitten; ook zij moeten anderhalve meter afstand bewaren binnen de verenigingsmuren van SSR-NU. De Gier: “Zo kunnen we het overzicht bewaren. Het is voor ons ook allemaal nieuw. Later gaan we er misschien voor zorgen dat koppels en huisgenoten samen kunnen reserveren. Maar dan is de voorwaarde natuurlijk wel dat ze ook de hele avond samen blijven zitten.”


De Woo viert dit jaar haar vijftigste verjaardag, maar wanneer ‘Hare Majesteits Eerste Discobar’ weer open mag, is nog maar de vraag. Het USC sloot als eerste vereniging van Utrecht de deuren vanwege het coronavirus; nog voordat de landelijke richtlijnen dat vereisten. Ondertussen is de sociëteit van het USC weer wel geopend. Althans, leden mogen op het terras op het Janskerkhof zitten. “Activiteiten binnen moeten nog even op zich laten wachten”, licht Bouwe van Neerbos, assessor van het USC, toe. Op de website zal het corps binnenkort meer informatie over de heropeningsplannen delen.Verenigingen die geen eigen sociëteit hebben, kunnen in sommige gevallen weer terecht in hun stamkroeg. Zo kon ook LHBT+ studentenvereniging Anteros weer in stamkroeg de Bodytalk aan de Oudegracht samenkomen. Secretaris Christy Brouwer was bij de eerste borrel post-corona, en kan niet wachten tot ze weer mag: “Het was apart maar wel weer heel leuk om weer samen te zijn. De coronarichtlijnen waren door de Bodytalk vastgesteld en met ons als bestuur overlegd, zodat we wisten waar we aan begonnen. Het was een beetje raar om in tweetallen te zitten zonder van je kruk te mogen, maar elkaar weer (half schreeuwend) spreken was het helemaal waard! Het was al snel als vanouds en een hoop mensen zijn net als altijd van begin tot eind gebleven.”


Via DUB

bottom of page